אוויר קר הינו בעל קיבולת לחות נמוכה יותר מאשר אוויר חם. כאשר האוויר נכנס אל חדר הקירור, הטמפרטורה שלו יורדת ותכולת הלחות צונחת גם כן. המים מתעבים מהאוויר על גבי פני השטח הקרירים של סלילי הקירור במערכת הקירור. האוויר מכיל עדיין לחות יחסית גבוהה מאוד, אולם אינו מכיל רטיבות ממשית.
מצב זה לא היה בעייתי אם האוויר היה נותר בטמפרטורה קרה זו; אולם, בעודו עובר במחזוריות בחדר הקירור, האוויר מתחמם מעט. ככל האוויר חם יותר הוא צריך תכולת רטיבות גבוהה יותר על מנת להגיע לשיווי המשקל הטבעי שלו עם הלחות היחסית המוכלת בו, ורטיבות זו הוא שואב מכל משטח שהוא יכול - כולל המוצרים המאוחסנים בחדר הקור. עובדה זו יכולה להוביל לאובדן מסת מוצר של עד כ-20% במידה ואין פיזור-לחות באוויר, תוצאה המובילה למוצרים פחות מושכים שאורך חיי-המדף שלהם קצרים יותר וכן, בסופו של דבר, לאובדן ברווחים.
נקודות מיוחדות בנושא לחות בחדרי קור
? סביב כל מוצר קיימת שכבה גובלת של אוויר (בעובי של כ-2 מ"מ) אשר הטמפרטורה והלחות בה נמצאות בשיווי משקל עם המוצר. כאשר האוויר הקר מהמקרר נושב על פני המוצר, הוא שובר את השכבה הגובלת הזו ושכבה חדשה של אוויר קר מתחממת מהלחות ההולכת ופוחתת של המוצר. פיזור-לחות מבוקר של האוויר בחדר הקור הינו חיוני, בשלב זה, על מנת לשמור על לחות גבוהה מאוד (לרוב 100% rH). כאשר הטמפרטורה של האוויר עולה, הוא שואב אליו לחות מהשכבה הגובלת במקום שיישאב את הלחות מהמוצר עצמו וייגרום לפגמים.
? שווקים מסחריים ומרכזי הפצה מודרניים רבים המופעלים על ידי חנויות סופרמרקט גדולות חייבים גם הם שימור מבוקר של לחות. אין תועלת רבה בהפקה שליחה של מוצרים איכותיים מחדר קור רק כדי שהם ייפגמו בהגיעם למרכז ההפצה.
? המיקום של מפזרי האדים והפיזור של הלחות ברחבי החדר כולו הינם קריטיים. אין תועלת רבה ביצירת רמה גבוהה של לחות באיזור אחד, מתוך תקווה שזה ייתפזר בשאר החדר או החנות. מפעילי חדרי קור רבים סבלו מנזקים למוצרים עקב מערכות פליטת אדים המתוכננות באופן לקוי.
חברת א.מערכות הינה בעלת טווח שלם של דגמי מפזרי אדים, על מנת למלא אחר הדרישות המדוייקות של כל סוגי היישומים השונים בחדרי קור וכן יש לה נסיון של שנים רבות בתחום מורכב זה.
מצב זה לא היה בעייתי אם האוויר היה נותר בטמפרטורה קרה זו; אולם, בעודו עובר במחזוריות בחדר הקירור, האוויר מתחמם מעט. ככל האוויר חם יותר הוא צריך תכולת רטיבות גבוהה יותר על מנת להגיע לשיווי המשקל הטבעי שלו עם הלחות היחסית המוכלת בו, ורטיבות זו הוא שואב מכל משטח שהוא יכול - כולל המוצרים המאוחסנים בחדר הקור. עובדה זו יכולה להוביל לאובדן מסת מוצר של עד כ-20% במידה ואין פיזור-לחות באוויר, תוצאה המובילה למוצרים פחות מושכים שאורך חיי-המדף שלהם קצרים יותר וכן, בסופו של דבר, לאובדן ברווחים.
נקודות מיוחדות בנושא לחות בחדרי קור
? סביב כל מוצר קיימת שכבה גובלת של אוויר (בעובי של כ-2 מ"מ) אשר הטמפרטורה והלחות בה נמצאות בשיווי משקל עם המוצר. כאשר האוויר הקר מהמקרר נושב על פני המוצר, הוא שובר את השכבה הגובלת הזו ושכבה חדשה של אוויר קר מתחממת מהלחות ההולכת ופוחתת של המוצר. פיזור-לחות מבוקר של האוויר בחדר הקור הינו חיוני, בשלב זה, על מנת לשמור על לחות גבוהה מאוד (לרוב 100% rH). כאשר הטמפרטורה של האוויר עולה, הוא שואב אליו לחות מהשכבה הגובלת במקום שיישאב את הלחות מהמוצר עצמו וייגרום לפגמים.
? שווקים מסחריים ומרכזי הפצה מודרניים רבים המופעלים על ידי חנויות סופרמרקט גדולות חייבים גם הם שימור מבוקר של לחות. אין תועלת רבה בהפקה שליחה של מוצרים איכותיים מחדר קור רק כדי שהם ייפגמו בהגיעם למרכז ההפצה.
? המיקום של מפזרי האדים והפיזור של הלחות ברחבי החדר כולו הינם קריטיים. אין תועלת רבה ביצירת רמה גבוהה של לחות באיזור אחד, מתוך תקווה שזה ייתפזר בשאר החדר או החנות. מפעילי חדרי קור רבים סבלו מנזקים למוצרים עקב מערכות פליטת אדים המתוכננות באופן לקוי.
חברת א.מערכות הינה בעלת טווח שלם של דגמי מפזרי אדים, על מנת למלא אחר הדרישות המדוייקות של כל סוגי היישומים השונים בחדרי קור וכן יש לה נסיון של שנים רבות בתחום מורכב זה.
יונתן.ר מנהל מוצר א.מערכות טל: 1599597779 נייד: 0508330888 פקס: 1599597770 Email : href="mailto:yoni_007@zahav.net.ilyoni_007@zahav.net.il">">yoni_007@zahav.net.il Web: http://www.hcsystem.co.ilא.מערכות - השכרה ומכירה מזגנים ניידים תנורים,קולטי לחות,מאוררים .